„Do problémů jsem se dostala kvůli nemocenské a paní účetní“

 
Do kolotoče půjček a dluhové pasti se mnohdy dostávají i velice slušní a zodpovědní lidé. Přesvědčila se o tom i paní Valerie z Havířova. Nemocenská a neochota paní účetní zaslat potřebné doklady na okresní správu sociálního zabezpečení, ji přivedla do problematické situace. Musela si půjčit na živobytí. Výsledkem byly obrovské dluhy a nepříjemná návštěva exekutora.
Řidička vysokozdvižného vozíku onemocněla a byla nucena jít na nemocenskou. V této chvíli paní Valerie nepředpokládala, že by jí nemocenská mohla tak výrazným způsobem poznamenat. Problém nastal, když účetní společnosti, ve které pracovala, si úmyslně ponechala o délce 90 dní doklady o nemocenské. Nezaslala je na okresní správu sociálního zabezpečení ani po několika výzvách paní Valerie. Nedalo se nic dělat, osobní návštěva úřadu také nepomohla.  Valerie zůstala bez jakéhokoliv příjmu.  „Tím pádem jsem nebyla schopná splácet své závazky a řešila jsem to půjčkou,“ vzpomíná rozzlobeně na nepříjemnou situaci .
 
Rozvod dcery a další výdaje
 
Další ránou byl v té době rozvod dcery, která se i se svým malým synkem nastěhovala zpět k rodičům. Půjčená částka se tímto o dost navýšila. „Bylo to na 250 tisíc korun, protože jsem ještě pomohla dceři, která se rozváděla.“  Splácení dluhů, tlak věřitelů, nelehká situace v rodině a obrovský stres s sebou přináší téměř v každém případě zdravotní problémy, které se nevyhnuly ani Valerii. „Měla jsem 80 kilogramů, nyní mám 60. V noci jsem vůbec nespala. Jak někdo zazvonil, byla jsem úplně na dně. Bála jsem se otevřít nebo zvednout telefon. V životě jsem neměla v práci áčko, kde jakou směnu navíc dělám, soboty, neděle, jen aby má výplata stačila na to pokrytí. Jenže úroky narůstají a s nimi už to opravdu nešlo.“
Situaci chtěla začít paní Valerie řešit. Zašla do místní společnosti a jednala se zástupkyní, která jak sama říká ji nenadchla:  „Ta paní mě vůbec nenadchla tím svým vykládáním. Já to potřebuji lidsky, nemám na to školy. Když někdo káže jen paragrafama, tomu nerozumím.“ Paní Valerie odešla a zde své problémy řešit nechtěla.
 
Nepříjemná návštěva exekutora
 
Exekučně zabaveno. Zlom nastal po návštěvě exekutora. Exekutor oblepil nábytek a zabavil i vnukův notebook s vypůjčeným drahým CD. Pokud neprokážete fakturou, že daná věc patří někomu jinému, neuspějete. Bylo na čase začít situaci co nejdříve řešit se zkušenými odborníky.  
 
Do oddlužení raději i s manželem
 
„I mého manžela jsem do toho také navedla, protože jsme manželé, a když mám já dluhy, manželovi to stahují z platu. Specialistka na oddlužení nám vše řekla na rovinu.  Se vším nám pomohla a byl podán návrh na povolení oddlužení k soudu. Od té doby můžu i klidně spát, žaludeční neurózu žádnou nemám.“ Pokud máte i vy podobné problémy, nenechejte zajít situaci příliš daleko.